De KV 'Argonauten' is de kanovereniging in de Rijp. De Argonauten hebben een eigen botenhuis en kantine aan de bij de jachthaven waar getraind wordt en van waar uit we varen. Het botenhuis is prachtig gelegen. Het heeft een directe verbinding met de Beemsterringvaart en heeft op korte afstand toegang tot natuurgebieden als de Eilandspolder, de Wormer en het Jisperveld. Een actieve groep leden zorgt samen met de trainers voor de continuïteit van de vereniging.

De vereniging staat open voor iedereen die in de kanosport geïnteresseerd is.  Daar zijn beginners bij, maar ook (ver) gevorderden. De sfeer binnen de vereniging is open en vriendschappelijk.
Wat doen de Argonauten
Kano of Kajak? Iedereen heeft het over kanovaren en onze vereniging heet zelfs een kano vereniging te zijn; echter wat we doen is feitelijk kajakken. Kano varen doe je met 1 blad, kajakken is met een peddel met 2 bladen.
Binnen de Argonauten zijn twee hoofdactiviteiten te onderscheiden, wedstrijdvaren en recreatief varen. Elke vrijdag wordt er in groepen getraind. Ook op zondagmiddag zijn we open. Daarnaast trainen de leden ook individueel en in kleinere groepen. Als vereniging nemen we elk jaar deel aan zo’n vijf wedstrijden die overal in Nederland kunnen plaatsvinden. Meestal duurt dat een zaterdag en een zondag. Als het niet te ver is rijden we op en neer, maar als het wat verder weg is kamperen we in de buurt van de wedstrijd. Ieder neemt dan een eigen tent mee en de vereniging heeft een grote tent die gebruikt wordt als gemeenschappelijke ruimte.
Voor de recreatieve vaarders worden tochten uitgezet. Ook kiezen we ieder jaar leuke tochten uit ergens in Nederland en rijden daar dan met een botenwagen naar toe.

Eén keer per jaar organiseren we de open Nederlandse kampioenschappen K4 marathon, op de tweede zaterdag van oktober. Uit heel Europa komen dan teams naar de Rijp voor een wedstrijd in de K4 (4-persoons kajak) over 15 of 25 km.
Heb je een eigen boot nodig?
Je hebt geen eigen boot nodig. De vereniging beschikt over een aantal wedstrijdboten en toer-kano's die je kunt huren. Verder heeft de vereniging ook een aantal bijzondere boten die ter beschikking staan van de leden. Zo zijn er een aantal polobootjes. Dit zijn kleine en wendbare kano's die gebruikt worden om kanopolo mee te spelen. Ook hebben we meerpersoonboten waaronder een heel mooie en nieuwe K4 (met dank aan de VSB). Een K4 is een vierpersoons kano die gebruikt wordt voor wedstrijden. Er zijn K1's (éénpersoonsboten) en er is een C10: een Canadese kano voor 10 personen. Veel leden kopen na verloop van tijd een eigen boot Ook die kan uiteraard gestald worden in het botenhuis.

Wat kost het?

Het lidmaatschap wordt aangegaan per kalenderjaar. De kosten hangen af van de leeftijd en de activiteit waar je voor gekozen hebt. (Jeugd)leden met interesse in wedstrijdvaren doen meestal gedurende het eerste jaar nog niet mee aan wedstrijden; voor hen geldt dus het recreatieve tarief. In het wedstrijdkano tarief zijn de kosten voor startgelden inbegrepen; dit is zo’n €12.50 per wedstrijd waaraan deelgenomen wordt. Door de bank genomen zijn er vier wedstrijden per jaar waaraan we als vereniging deelnemen.
Wedstrijdvaren kost €145 voor jeugdleden tot 18 jaar en €165 voor volwassenen. Recreatief varen kost €95 voor jeugdleden en €125 voor volwassenen. We kennen grote kortingen voor additionele gezinsleden van respectievelijk 30, 50 en 70%. Het huren van een boot kost €50 per jaar voor een toerboot en €60 voor een wedstrijdboot, inclusief stalling. Als je een eigen boot hebt dan kost het stallen ervan in de botenloods € 20,00 per jaar. Ieder lid van de Argonauten is automatisch ook lid van het Watersport Verbond afdeling Kano en krijgt ook het bondsblad toegestuurd. Bijkomende kosten zijn de aanschaf van een wedstrijdlicentie voor een paar euro (als je deelneemt aan wedstrijden) en de verblijfskosten tijdens weekeinden waar gekampeerd wordt. Bij aanvang van het lidmaatschap worden alleen de nog resterende kwartalen in rekening gebracht. En voor alle duidelijkheid: opzeggingen vóór 31 december.

Vrijwilligers

Alle activiteiten worden georganiseerd door onbetaalde vrijwilligers. Ook van leden en ouders van jeugdleden verwachten we dat ze af en toe assisteren, bijvoorbeeld bij het vervoer van en naar wedstrijden, onderhoud, of bij de organisatie van evenementen. Het schoonmaken van het kanohuis is uitbesteed aan een schoonmaakbedrijf.

Open vereniging

De Argonauten hebben een mooi pand midden in de Rijp waar ook andere verenigingen en organisaties een welkom onderdak vinden. Naast vaste huurders kan de kantine ook gehuurd worden voor eenmalige activiteiten (zie “kantine huren”).

Hoe kom ik aan méér informatie

Voor foto’s, evenementen en dergelijken verwijzen we ook graag naar onze facebook pagina!
Je kunt ook een keer langskomen op vrijdagavond na de training.
Rond half negen 's avonds is dan een goede tijd.
Het adres van het botenhuis, tevens correspondentieadres is Meelzak 16 1483AV De Rijp