Wedstrijdvaren staat bij de Argonauten hoog in het vaandel. Bijna de helft van de leden houdt zich actief bezig met deelname aan wedstrijden
Wedstrijden zijn bij de Argonauten altijd vlakwater wedstrijden over een bepaalde afstand; van sprintafstanden (200 en 500 meter) of over langere afstanden. Ook wordt er gevaren in meerpersoonsboten zoals een K2 of een K4. Regelmatig worden boten gecombineerd met leden van andere verenigingen zodat er zo veel mogelijk gevaren kan worden op het eigen niveau.
Net als bij elke andere sport kiest de kanovaarder zelf hoe actief of hoe ambitieus hij of zij wil omgaan met de wedstrijdsport. Er zijn leden die 1 keer per week trainen en 5 keer per jaar mee doen aan wedstrijden; maar we hebben ook leden die Nederlands kampioen zijn en die 5-6 keer per week trainen, zo wel op het water als op het land. De Argonauten hebben een eigen trainingszolder voor zowel krachttraining als technische en duur training met behulp van ergometers. De meeste leden trainen tijdens het winterseizoen niet op het water; maar de conditietrainingen gaan uiteraard gewoon door! Ook wordt er door een grote groep hardgelopen.
De vereniging schrijft in voor 5 zogenaamde verenigingswedstrijden per jaar en betaald hiervoor ook alle inschrijfgelden en regelt ook het vervoer van en naar de wedstrijden met behulp van onze botenwagens. Daarnaast zijn er ook andere wedstrijden waarvoor men zich op kan geven maar die moet men dan zelf organiseren. Als er een botenwagen beschikbaar is dan kan die uiteraard gebruikt worden.
Twee keer per jaar schrijven we in voor een weekend wedstrijd waarbij we blijven kamperen. Dit zijn super gezellige dagen waaraan vaak hele gezinnen deelnemen. De Argonauten beschikken over grote tenten waarin we met zijn allen kunnen eten en drinken.


Kinderen van alle leeftijden kunnen meedoen aan wedstrijdvaren, en er is geen juiste leeftijd om te beginnen. Voor kinderen onder de 9 jaar stellen we voor om aan de KanoKids mee te doen en nog niet aan wedstrijdvaren. Het eerste jaar gebruiken we om de beginselen van de kanosport onder de knie te krijgen en nog niet deel te nemen aan wedstrijden. Uiteraard betaal je dan het lagere tarief.